I mochyně se dá jíst. Jaké jsou její účinky?

Mochyně
Mochyně

Naše jídelníčky mohou mít poměrně pestré, pokud se nebudeme bát do nich zařadit exotické ovoce, kterého je nyní na trhu opravdu mnoho. Zatímco letní měsíce se nesou ve znamení nektarinek a broskví, podzim se nese ve znamení dýní a jaro je zase jen o chřestu. Zima je zase plná exotického ovoce, které právě dokáže zpestřit náš jinak velmi všední jídelníček. Pokud uvažujete nad tím, jaké konkrétní druhy exotického ovoce si do jídelníčku zařadíte, doporučujeme vám zařadit do jídelníčku mochyni. I když si mnozí lidé myslí, že je nejedlá, opak je pravdou.

Mochyně se často používá při zdobení různých dortů a jiných dezertů. Jedná se o takovou tu kuličku skrývající se uvnitř oranžového květu. Odborníci by o oranžovém květu řekli, že se jedná o oranžový kalich, což je asi opravdu tak – květ kalich opravdu připomíná.

Jak jsme zmínili, nejčastěji se mochyně přidává k mnoha různým dezertům jako dekorace, aranžmá. Jenže mnozí lidé dávají tento druh exotického ovoce stranou, jelikož se domnívají, že je to nejedlé. Jenže opravdu je opak pravdou. Jedná se o velmi zdravé ovoce, kterého se není třeba bát.

Jaké jsou účinky rostliny?

Mochyně je známá tím, že pomáhá při revma, také pomáhá při dně nebo dokáže detoxikovat organismus. Kromě toho posiluje organismus, což je nutné, abychom úspěšně čelili náporu bakterií a virů, jež na naše tělo dnes a denně útočí. Kromě toho zlepšuje a zrychluje metabolismus, působí jako prevence proti močovým kamenům a mimo jiné i zabraňuje vzniku močového písku. Zabraňuje nemoci ledvin a také čistí krev.

Jak mochyni využít v kuchyni?

Kromě toho, že je to krásná dekorace dezertů, je mochyni možné usušit. Suší se konkrétně plody (kuličky) uvnitř kalichu, mohou se také uvařit nebo se z mochyně dělá čaj. Nejčastěji se ale mochyně konzumuje zralá a čerstvá.