
Všichni ji známe, je velmi oblíbená u nás i v celém světě, je plná rozličných chutí, velmi dobře stravitelná, protože obsahuje suroviny bez lepku a laktózy. Řeč je o asijské kuchyni. Je precizně vyšperkovaná nejrůznějšími bylinkami, o kterých v našich končinách nemáme téměř ani ponětí. A ty asijským pokrmům propůjčují právě onu jedinečnou chuť.
Svou „malou Asii” si ale můžete zažít i v Česku. Stačí pouze vědět, jak s bylinkami naložit. Například kurkuma je skvělá věc a kari pastám dodá krásnou barvu a chuť. Všem, kteří se chystají pracovat s čerstvou kurkumou, doporučujeme používat rukavice, protože barva z rukou nelze odstranit několik dní a chodit se žlutýma rukama není nic moc.
Další výbornou bylinkou je citrónová tráva, kterou lze snadno vypěstovat i doma a používá se opravdu po celém světě. Využívá se z ní jen spodní část, která je více aromatická, vůně připomíná citrusové plody.
Škála využití citrónové trávy je široká, od čajů, po různé druhy omáček a dokonce lze použít jako špejle. Například ve Vietnamu obalí citrónovou trávu směsí mletého masa tak, že je téměř celá pokryta masem. Během grilování se pak celý špíz krásně provoní.