Asijské bylinky do našich jídelníčků patří

Kurkuma v jídelníčku
Kurkuma v jídelníčku

Všichni ji známe, je velmi oblíbená u nás i v celém světě, je plná rozličných chutí, velmi dobře stravitelná, protože obsahuje suroviny bez lepku a laktózy. Řeč je o asijské kuchyni. Je precizně vyšperkovaná nejrůznějšími bylinkami, o kterých v našich končinách nemáme téměř ani ponětí. A ty asijským pokrmům propůjčují právě onu jedinečnou chuť.

Svou „malou Asii” si ale můžete zažít i v Česku. Stačí pouze vědět, jak s bylinkami naložit. Například kurkuma je skvělá věc a kari pastám dodá krásnou barvu a chuť. Všem, kteří se chystají pracovat s čerstvou kurkumou, doporučujeme používat rukavice, protože barva z rukou nelze odstranit několik dní a chodit se žlutýma rukama není nic moc.

Další výbornou bylinkou je citrónová tráva, kterou lze snadno vypěstovat i doma a používá se opravdu po celém světě. Využívá se z ní jen spodní část, která je více aromatická, vůně připomíná citrusové plody.

Škála využití citrónové trávy je široká, od čajů, po různé druhy omáček a dokonce lze použít jako špejle. Například ve Vietnamu obalí citrónovou trávu směsí mletého masa tak, že je téměř celá pokryta masem. Během grilování se pak celý špíz krásně provoní.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 390 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.