Kiwano. Znáte tuto chutnou zeleninu a jak ji zpracovat?

Kiwano
Kiwano

Přemýšlíte nad tím, čím zpestříte svůj každodenní jídelníček? Odpovědi nyní najdete v každém obchodě s potravinami, jelikož zdejší pulty jsou plné exotického ovoce, které je možné zakoupit převážně v zimním období, v jiných měsících a ročních období není exotického ovoce k dispozici tolik jako právě nyní, proto toho využijte. Doporučujeme investovat do takzvané kiwana, což je zajímavý druh exotického ovoce, který chutná jako meloun spojený s okurkou.

I když se může zdát kombinace doslova nepředstavitelná, nejedná se o tak nepředstavitelnou kombinaci. Kiwano je moc dobré, hodně vodnaté, každému navíc chutná jinak. Největší procento lidí tvrdí, že chutná jako zmiňovaná okurka s melounem, jiní jsou toho názoru, že kiwano chutná spíše jako citronový meloun nebo jako kiwi. Jak bude tento druh exotického ovoce chutnat vám?

Kiwano poznáte podle jeho oválného tvaru, který má velmi ostnatné výběžky. Je poměrně dlouhý. I když zde neustále uvádíme, že se jedná o exotické ovoce, je to spíše zelenina. Kdo ví, kam se tedy kiwano doopravdy řadí.

Jak se kiwano jí?

Někteří nemusí znát tento druh zeleniny pod názvem kiwano, ale mohou ho znát třeba pod názvem africká rohatá okurka. Kiwano se konzumuje zpravidla bez slupky, jí se podobně jako kiwi, tudíž je možné dužinu vyjídat lžičkou. Dužina má zelené či žluté zbarvení, drobné pecky nacházející se v dužině jsou jedlé.

Kiwano se pěstuje ve sklenících, ale ve velkém se pěstuje v subtropických oblastech.

Kiwano a zdraví

Kiwano je plné vitaminu C a A, kromě toho obsahuje mnoho dalších tělu prospěšných látek, jako je hořčík, vláknina nebo draslík.

Jak zpracovat kiwano?

Kiwano se nejčastěji dává do ovocných salátů, mimo to se přidává i do sladkých nebo slaných pokrmů, dokonce se skvěle hodí k masu nebo do jogurtu. Pro jakou kombinaci se rozhodnete vy, jak zpracujete kiwano vy?

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.