Zahrádkářská sezona započala. Jaké potraviny pěstovat, aby nebyl hlad?

Zahrádkářská sezona započala. Jaké potraviny pěstovat, aby nebyl hlad?
Zahrádkářská sezona započala. Jaké potraviny pěstovat, aby nebyl hlad?

Zvyšující ceny potravin nás nutí k tomu, abychom si v zahradnictvích nakoupili semínka a zasadili si pár druhů zeleniny. Vracíme se tím dávno do minulosti, kdy právě naše babičky byly těmi, kdo pěstoval nejen rajčata, ale také okurky a další zeleninu. Některé plodiny si našly v jejich záhonech své čestné místo jenom z toho důvodu, že po nich nebyl hlad. A právě takové se hodí zasadit do záhonů i nyní.  

Vodnice ustoupila na úkor brambor 

Je velká škoda, že se aktuálně nepěstuje plodina jménem vodnice. I když dnes, zejména mezi mladými, znamená vodnice něco trochu jiného, nyní mluvíme o plodině, která s postupem let ustoupila tradičním bramborám. Dříve se z ní vařila například kaše, ale také vynikající polévka.  

Vodnice se používala hlavně za dob druhé světové války, kdy se z ní vyráběla mouka. Aktuálně patří mezi takzvané brukvovité druhy zeleniny a její chuť je velmi jemná. Vzhledově i chuťově ji lze přirovnat například ke kedlubnám.  

Tuřín nejen pro koně 

Mezi další druhy zeleniny, na které se dnes bohužel mezi českými pěstiteli zapomíná, je tuřín. Ten se nám zapsal do povědomí jako ideální zelenina vhodná pro koně, ale ve skutečnosti se jedná o skvělou plodinu vhodnou také pro lidi. Obsahuje nemalé množství vitamínu C a obrovský podíl vlákniny, kterou dodat v doporučovaném množství do těla je někdy trochu oříšek.  

Tuřín je velmi nenáročný na pěstování. Je sice pravdou, že potřebuje trochu víc času, ovšem ti vytrvalí a trpěliví si jistě na tradiční dobrotu počkají. 

Červená řepa je nadmíru zdravá 

Poslední na našem seznamu je červená řepa, která je sice lidem dobře známá, a to i v současné moderní době, je však pravdou, že v českých záhonech ji také příliš často nevidíme. A to je velká škoda, protože je nadmíru zdravá. Vysévá se do záhonů zhruba od dubna do června a po jejím vyrostení se konzumuje například ve formě kompotů nebo jako příloha k masu.