Proč (ne)JÍST luštěniny?

luštěniny
luštěniny

Luštěniny jsou mnohokrát zmiňovaným tématem v oblasti životního stylu. Existuje celá řada důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku, na druhé straně však existují i důvody, proč si je nedat a konkrétně i případy, kdy byste se od nich měli držet dál. Takové rande a miska plná fazolí nejspíš dohromady neladí, co myslíte?

Proč mít luštěniny vždy na nákupním seznamu?

Díky dobré chuti a vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, taktéž díky docela snadné ( i když někdy zdlouhavé) přípravě si luštěniny zaslouží být stálou položkou nákupních seznamů. Fazole, čočka, hrách, sója a další luštěniny se zkrátka vyplatí jíst. Na první pohled jídlo pro chudé, na ten druhý pokrm bohatý nejen na chuť a nutriční hodnoty, nýbrž i na nápad! Ten ocení především ti, kteří jídlo z luštěnin připravují. Existuje totiž nespočet způsobů, jak luštěniny podávat. Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a mají nízký glykemický index, tudíž jsou vhodné při hubnutí. Luštěniny obsahují hlavně vitamíny skupiny B, velké množství bílkovin a sacharidů a taktéž minerály,  z nichž můžeme zmínit draslík, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Pros svůj nutriční profil bojují s únavou, s pomalým metabolismem a se stresem. Jelikož jsou plné antioxidantů jsou schopné bojovat s řadou civilizačních nemocí.

Jaký mají luštěniny háček?

Jak vidíte, jsou luštěniny zdraví prospěšné, proč tedy existují lidé, přímo skupiny lidí, kteří je odmítají jíst? Jedním z důvodů může být jejich chuť, která ne každému přilne k srdci. Když si ale luštěniny vezme na paškál zdatný kuchař, nemůže z nich vzniknout něco nejedlého, právě naopak. A proto už zbývá jen jeden jediný důvod, proč si někteří drží luštěniny dál od těla a jím je nadýmání. To však lze eliminovat. Odborníci radí, že pokud luštěniny do svého jídelníčku zařadíte častěji, vaše tělo si na to zvykne a problémy budou méně razantnější. Taktéž je doporučeno luštěniny před jídlem dlouho namáčet, vodu z nich pak vylít a uvařit je v nové. Od nadýmání si můžete pomoct už při vaření luštěnin, kdy do pokrmu přidáte bylinky, které nadýmání eliminují. Je to zejména majoránka, fenykl, tymián nebo saturejka.

Tak vidíte, pro celou řadu důvodů jsou luštěniny upřednostňované, svým podílem bílkovin jsou dokonce přirovnávané k masu. A proto pokud patříte mezi vegetariány či vegany, máte o důvod více zařadit luštěniny do svého jídelníčku.