Obsah
Spousta lidí si jako novoroční předsevzetí dá to, že zhubnou. Pak ale dojdou do obchodu a vidí, jak strašlivé ceny zejména zeleniny jsou. Copak je to možné, že cena salátu se blíží padesáti korunám? A to je může od zdravého stravování odradit. Raději si nakoupí levné, i když kalorické a nezdravé produkty. Avšak lidé, kteří jedí zdravě, mají své triky, jak na to.
Používejte mrazák
Některé druhy zeleniny, jako je brokolice, květák či pórek je možné zamrazit. Proto je dobré toho využít tehdy, jsou-li ve slevě, nebo když je jejich cena ještě nízká. Také můžete zeleninu nakupovat mraženou – v některých případech je levnějších než čerstvá zelenina. A může být také zdravější (čerstvá zelenina obsahuje dusičnany, u mrazené je kvalita více kontrolována). Některá jídla, jako jsou například polévky, si můžete zamrazit a použít o několik týdnů později.
Zaměřte se na luštěniny
Luštěniny, jako jsou fazole, různé druhy čočky, cizrna, nejsou příliš zdravé. Přesto ale obsahují vysokou nutriční hodnotu. Mají například vysoký obsah bílkovin, vlákniny a malé množství tuku. Jejich výhodou je to, že jsou často ve slevě, a navíc je můžete skladovat dlouhodobě. Pro zdravé a levné stravování jsou tudíž naprosto úžasné! Kromě klasických druhů můžete využít také ty méně známé, jako je fazole adzuki či mungo, černá čočka. Nezapomeňte, že si z nich můžete připravit také klíčky, což je další velice levná, a ještě výživnější varianta stravování.
Vařte doma
Je samozřejmé, že pokud si jídlo připravujete doma, vyjde vás levnější, než když chodíte do restaurace. V některých případech může být i závodní stravování v zaměstnání tou dražší variantou. Pokud si budete vařit doma ušetříte, a navíc máte pod kontrolou množství přijatých kalorií. Oběd do práce si můžete uvařit den předem. Většina zaměstnaneckých jídelen již disponuje mikrovlnnými troubami.