Cibule pro pevné zdraví. Jaké jsou její účinky?

Cibule pro pevné zdraví. Jaké jsou její účinky?
Cibule pro pevné zdraví. Jaké jsou její účinky?

Co nikdy doma nechybí je bezesporu cibule. Pokud patříte k lidem, kteří ji nemají zrovna v lásce, pro vaše zdraví to není dobrá zpráva. Právě tato zelenina, kterou pravidelně pěstujeme na zahrádkách během léta, je totiž přínosná. Ne nadarmo ji naše babičky už dříve používaly k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Pojďme se na to podívat blíž a prozradit si, jak nám konkrétně cibule prospívá. 

Přírodní antibiotikum podobně jako česnek 

Možná se vám jeví cibule jako naprosto obyčejná zelenina. Je to logické, stala se z ní taková samozřejmost. Je to ale škoda, protože si kvůli tomu neuvědomujeme, jak vzácná potravina to je. Tedy alespoň co se týče jejích zdravotních benefitů. Podobně jako v případě česneku platí, že je cibule přírodním antibiotikem. To je ostatně její největší um, že umí zatočit s bakteriemi i viry.  

Lékaři po ní doporučují sáhnout při zánětu horních cest dýchacích. Společně s medem ulevuje od kašle a napomáhá ke snazšímu vykašlávání. 

Zdroj zdraví prospěšných látek 

Vedle toho mluvíme o zelenině, která je doslova nadupaná vitamíny, minerály a stopovými prvky. Konkrétně v ní najdeme imunitu posilující vitamín C, dále vitamín D a E, také vitamíny skupiny B. Co dalšího se v cibuli nachází? Například vápník, sodík, měď i jód společně s manganem.  

Společně umí s lidským tělem udělat doslova zázraky. Konkrétně umí: 

  • Ochránit nervový i kardiovaskulární systém.  
  • Zamezit kornatění cév a přispět ke správnému udržení krevního tlaku. 
  • Prospívá šlachám i vazům a chrupavkám. 
  • Je prevencí proti infarktu a mrtvici. 
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. 

Cibule, cibule, kterou si vyberu? 

V současné době máme na výběr z vícero možností. Existují cibule žluté, bílé, červené a takzvaná šalotka, která je menší a svou chutí jemnější. I proto se přidává například do salátů nebo sendvičů a podobných jídel.