
Obsah
Mytí nádobí je neoblíbená činnost. Jenže abychom se do ní nemuseli pouštět několikrát za den, musíme už první mytí zvládnout na výbornou. Jenže mnoho lidí se, mnohdy nevědomky, dopouští řady chyb. A ty mají za následek, že dřez zanedlouho napouštíme znovu. Pojďme si je vyjmenovat, abychom věděli, čemu se vyvarovat.
Mytí přímo pod tekoucí vodou
Jednou z největších chyb je, že nádobí myjeme přímo pod tekoucí vodou. Tím sice přímo neškodíme nádobí, ale razantně tím prohlubujeme bankovní konto. Tímto způsobem nám doslova mezi prsty proteče neskutečné množství vody. Dokonce se protečené litry rovnají až čtyřiceti, což není zrovna ekologické ani ekonomické.
I když se vám to možná zdá být poněkud nechutné, v ideálním případě si vždycky napusťte dřez a umývejte v něm. Ušetří se tím vody vícero, tím pádem se ušetří i peníze v peněžence.
Žádné čištění dřezu
Další velkou chybou, které se dopouštíme, je, že zapomínáme na pravidelné čištění dřezu. Člověk si říká, že to není zapotřebí, ale ve skutečnosti je to stejné, jako kdybychom umývali pracovní linku kusem šunky. Není to hygienické. A když nebudete dřez pravidelně umývat, ponecháte na něm nejrůznější mikroorganismy, které mohou být důvodem řady zdravotních problémů.
Bakterie ze špinavého dřezu se totiž velice rychle a snadno přemísťují na čisté talíře a stávají se pro vás opravdu velkým rizikem.
Žádné měnění houbičky
Jak umýváte nádobí? Respektive s pomocí čeho? Pravděpodobně popadáte do rukou houbičku a je to takto naprosto v pořádku. Houbička je pomocník, bez kterého to nepůjde. Pamatujte ale, že houbička nemá nekonečnou životnost. I ona se musí pravidelně vyměňovat a chybuje ten, kdo ji prakticky nikdy nemění.
Uvnitř houbičky totiž může také panovat prostředí plné mikrobů a dalších nebezpečných bakterií. A opět se velmi snadno přemísťují jak na nádobí, tak na naši pokožku.