
Tahle štiplavá zelenina s typickým aroma je přírodní léčivý prostředek s antibiotickými a antibakteriálními účinky a proto zabraňuje mnoha chorobám. Česnek je původem ze střední Asie a pěstovat se začal už někdy před 5000 lety, už Pythagoras o něm hovořil jako o králi koření. Pravidelná konzumace tohoto malého léčivého zázraku přírody způsobuje:
- snižuje krevní tlak
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- prospívá srdci a cévám
- působí proti nadýmání
- působí proti kornatění tepen
- ničí parazity ve střevech
- je účinný proti průjmu
- napomáhá správné funkci jater a močového měchýře
- posiluje imunitní systém
- je nedostižný pro detoxikaci těla
Česnek by se měl konzumovat nejlépe ráno na lačno. Bakterie jsou tak vystaveny jeho síle naplno a nemají se jak bránit. Nicméně pravidelná konzumace 2-3 stroužku česneku po ránu by nejspíš způsobilo enormní nárůst oddělených manželství, protože je to právě ten česnekový odér, který nás rozděluje na ty, co ho milují a na ty co ho nemohou ani cítit.
Právě proto máme pro ty, kteří syrový česnek nepozřou nebo by jim vadil jeho typický zápach z úst po jeho konzumaci, jednoduché řešení. Vyzkoušejte jeho pečenou variantu. Pečením česnek ztrácí štiplavost a je víc do sladka. Tepelná úprava sice zmírní účinnost některých látek, ale nijak dramaticky. Česnek bychom do jídelníčku měli zařadit co nejčastěji a to nejen teď na podzim, kdy je tělo náchylnější k nachlazení a virózám, podporuje totiž chuť k jídlu, ale nejen tu.