Obsah
Nejoblíbenější slovenská jídla zahrnují bryndzové halušky, kapustnicu, lokše (placky), holubky a guľáš. Co dále?
1. Halušky:
Suroviny: 400 g brambor, 2 vejce, 300 g mouky, sůl, 3-4 lžíce oleje nebo másla, 400 ml vody
Postup: Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Poté mícháme dohromady a postupně přidáváme vodu. Těsto by mělo být lepivé ale nesmí se drolit. Z něj poté tvoříme halušky, které vaříme ve vroucí osolené vodě.
2. Brynzový guláš:
Suroviny: 500 g brynzového salámu, 500 g vepřového masa, 5 cibulí, 1 džem, 4 stroužky česneku, sůl, 3-4 lžíce oleje
Postup: Vepřové maso nakrájíme na kostky, cibule na kolečka a osmažíme je spolu s česnekem na oleji. Pak přidáme brynzový salám, promícháme a přidáme džem. Osolíme a dusíme pod pokličkou 20 minut.
3. Parenica:
Suroviny: 500 g hladké mouky, 200 g másla nebo sádla, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octu, sůl
Postup: Mouku prosejeme, přidáme vejce, máslo nebo sádlo, cukr, ocet a sůl. Těsto mícháme až do hladka. Potom je rozdělíme na dva díly a každý díl rozválíme na plát a poté je oba skládáme jeden na druhý. Necháme 30 minut odpočinout a potom znovu rozválíme ten současný plát a znovu složíme. Necháme opět odpočinout. Potom vykrajujeme parenica a pečeme v troubě.
4. Kapustnica:
Suroviny: 300 g bílé kapusty, 100 g brambor, 50 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, 2-3 lžíce oleje
Postup: Kapustu nasekáme nadrobno, brambory nastrouháme, cibuli nakrájíme na kostičky a slaninu na nudličky. Na oleji osmahneme cibuli a potom přidáme slaninu a brambory. Přisypeme kapustu a osmahujeme. Zalijeme rajským protlakem a dusíme pod pokličkou 25 minut.
5. Langoše:
Suroviny: 500 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 250 ml teplé vody, 1 lžička droždí, sůl
Postup: Mouku smícháme s cukrem, solí a droždím. Vejce smícháme s olejem a vodou. Obě směsi spojíme a těsto zpracujeme až do hladka. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, potom jej rozválíme a vykrajujeme z něj langoše. Připravíme si teplou směs s vodou a octem a langoše v ní ponoříme a smažíme v oleji.
6. Halušky s nivou:
Suroviny: 400 g brambor, 2 vejce, 400 g mouky, 200 g nivy, sůl, olej
Postup: Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Poté mícháme dohromady a postupně přidáváme nivu. Těsto mícháme až je do hladka. Poté z něj tvoříme halušky, které vaříme ve vroucí osolené vodě.
7. Šúľanky:
Suroviny: 400 g polohrubé mouky, 3-4 lžíce oleje, 150 ml vody, sůl
Postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme olej, sůl a postupně přidáváme vodu a tvoříme těsto. Z těsta vyválíme tenké pláty a ty nakrájíme na malé kostičky. Tyto kostičky vaříme ve vroucí osolené vodě po dobu 10 minut.
8. Bryndzové halušky:
Suroviny: 400 g brambor, 140 g bryndze, 1 vejce, 300 g mouky, sůl, 3-4 lžíce oleje
Postup: Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Poté mícháme dohromady a postupně přidáváme bryndzu. Těsto mícháme až je do hladka. Poté z něj tvoříme halušky, které vaříme ve vroucí osolené vodě.
9. Knedľa:
Suroviny: 500 g hladké mouky, 3 vejce, 2 lžíce smetany, sůl
Postup: Mouku promícháme s vejci, smetanou, solí a vodou a tvoříme těsto. Těsto rozdělíme na 8 částí a utvoříme knedličky. Ty naskládáme do vroucí vody, osolíme a vaříme asi 20 minut. Knedličky podáváme s máslem nebo omáčkou.
10. Vyprážaný sýr:
Suroviny: 1 plátek slaného sýra, 1 vejce, 100 g mouky, 2 lžíce strouhaného strouhaného sýra, sůl, 3-4 lžíce oleje
Postup: Vejce smícháme s moukou, strouhaným sýrem a solí. Plátek sýra zabalíme do těsta a ze všech stran obalíme. Potom sýr na oleji opečeme. Podáváme se salátem nebo bramborovou kaší.